Cunoasterea perioadei fertile: planning familial

Ce inseamna cunoasterea perioadei fertile?

Cunoasterea perioadei fertile: planning familialCunoasterea perioadei fertile presupune mai multe metode de determinarea celei mai fertile perioade a lunii pentru a ramane insarcinata cu ajutorul cunoasterii proceselor normale ale corpului tau. Acest lucru mai poarta si numele de planning familial, metoda simptomelor si a temperaturii, sau metoda ovulatiei.

Cunoasterea perioadei fertile sau planningul familial este o metoda de controlare a sarcinii ce nu presupune medicatie sau alte proceduri. Aceasta combina calendarul biologic cu temperatura bazala si secretia cervixului.

Aceasta metoda este folosita atat pentru a ramane insarcinata cat si pentru a evita o sarcina nedorita.

Cum functioneaza aceasta metoda?
Calendarul, temperatura bazala si secretia cervixului, toate acestea sunt metode pentru a descoperi care este cea mai fertila perioada a lunii a corpului tau. Devenind familiara cu schimbarile organismului tau in timpul ovulatiei si a perioadei fertile te poate ajuta sa stii cand sa nu intretii raporturi sexuale ori cand poti folosi alte metode contraceptive.

Cum ne folosim de cunoasterea perioadei fertile?
Primul obiectiv al acestei metode este cunoasterea ciclului tau menstrual si alcatuirea unui grafic al acestuia. Ciclul menstrual dureaza de regula intre 28 si 32 de zile, existand totusi doua parti: inainte si dupa ovulatie. Iata cum arata in principiu un ciclu menstrual:

Ziua 1: Prima zi a menstrei este prima zi din calendarul tau.

Ziua 7: Ovulul se pregateste de fertilizare.

Ziua 11-21: Hormonii corpului tau fac posibila eliberarea ovulului tau din ovar. Procesul este cunoscut sub numele de ovulatie. Ovulul calatoreste prin tubul fallopian ( trompa uterina) inspre uter. Daca ovulul este fecundat de spermatozoizi, acesta se va implanta in mucoasa ingrosata a uterului si va incepe sa creasca. Daca fertilizarea nu are loc, atunci ovulul este descompus.

Ziua 28: Nivelul de hormoni scade generand desprinderea mucoasei, aceasta fiind menstra.

Este foarte important sa stii ca prima parte a ciclului menstrual (inaintea ovulatiei) difera de la femeie la femeie si se poate schimba de la luna la luna. Schimbarile au loc de cele mai multe ori pe parcursul primelor 13-20 de zile. Ultima jumatate a ciclului menstrual este la fel pentru fiecare femeie, pentru ca dureaza aproximativ 14 zile de la ovulatie pana la urmatoarea menstra. Tocmai de aceea femeile sunt incurajate sa calculeze 14 zile inaintea menstrei pentru a stii care este perioada lor cea mai fertila.

Metoda calendarului:
Ultimul tau ciclu menstrual iti va fi un ghid pentru a estima care iti vor fi cele mai fertile viitoare perioade. Pentru a-ti determina ciclul menstrual si pentru a identifica perioada de ovulatie, urmeaza pas cu pas urmatoarele proceduri:

Primul pas: Monitorizeaza-ti ciclul menstrual timp de 8-12 luni.

Pasul 2: Prima zi a ciclului tau menstrual va fi prima zi de menstra.

Pasul 3: Alege cel mai lung si cel mai scurt ciclu menstrual inregistrat.

Pasul 4: Prima zi a celei mai fertile perioade o vei afla daca vei scade 18 zile din durata celui mai scurt ciclu menstrual. Daca ciclul tau a durat 26 de zile, scade 18 din 26 si vei obtine 8. Acest lucru inseamna ca cea mai fertila perioada a ta incepe cu a 8a zi din ciclul menstrual.

Pasul 5: Ultima zi de fertilitate o vei afla daca vei scade 11 zile din durata celui mai lung ciclu menstrual al tau. Daca perioada a fost de 32 de zile, scade 11 din 32 si vei obtine 21. Acest lucru inseamna ca ultima zi a perioadei tale fertile este a 21a din ciclul tau menstrual.

Perioada dintre aceste zile este considera a fii perioada ta fertila. In exemplul de mai sus, perioada de fertilitate incepe in a 8a zi de ciclu si se termina in a 21a zi. Ovulatia are loc in aceasta perioada. Nu poti ramane insarcinata in fiecare zi a acestei perioade, insa in undeva in aceasta perioada ovulul poate fi fecundat.

Daca incerci sa eviti o sarcina, in aceasta perioada trebuie sa folositi alte metode contraceptive, iar daca doriti o sarcina trebuie sa stiti ca aceasta este perioada optima.


Cat de eficienta este metoda cunoasterii perioadei fertile?
Atunci cand fertilitatea este monitorizata corect, rata eficientei poate atinge pragul de 90%. Eficienta depinde de tine si de abilitatea ta de a calcula corect si a realiza un calendar corect al ciclului tau menstrual si folosirea altor metode contraceptive in perioada fertila.

Se inregistreaza o ineficienta de 25% din cauza nerespectarii tuturor conditiilor de monitorizare.

Care sunt efectele secundare sau riscuri de imbolnavire cauzate de cunoasterea perioadei fertile?
Nu exista.

Cunoasterea perioadei fertile poate afecta capacitatea de a avea copii?
Nu, pentru ca nu are efecte asupra functiilor reproducatoare ale femeii ori ale barbatului. Orice femeie poate ramane insarcinata folosindu-se de acest calendar.

Cunoasterea perioadei fertile ne protejeaza de bolile cu transimitere sexuala?
Nu.


Mai exista si alte semnale fizice care pot indica perioada de ovulatie?
Perioada fertila mai poate fi observata daca sunteti atente la schimbarile pe care corpul dvs le sufera. De obicei s-au inregistrat fenomene precum:
•    Cresterea sanilor
•    Schimbarea pozitiei cervixului
•    Durere in zona unui ovar


Autor: E-fertilitate.ro | Data: 17-03-2018 06:41

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
Cunoasterea perioadei fertile,planning familial, fertilitate, e-fertilitate, infertilitate

Comentarii | Comentariul tau

Produse recomandate


ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii  cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti  tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce  produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!