Steriletul -o metoda de contraceptie foarte folosita

Steriletul

Steriletul a devenit o metoda de contraceptie foarte folosita datorita eficientei lui si a posibilitatii folosirii lui timp de mai multi ani. Este un dispozitiv intrauterin ce se gaseste sub diferite forme si marimi, si este de doua feluri: sterilete pasive, din polietilen, si sterilete active, adica cu eliberare de cupru sau cu eliberare de substanta hormonala. Cele active sunt cel mai des folosite in prezent.

Steriletul are la unul din capete doua fire pentru control.

Steriletul functioneaza in felul urmator: plasat in cavitatea uterina el impiedica spermatozoizii sa ajunga in cavitatea uterina, cele cu eliberare de cupru inhiba fertilizarea, iar cele cu eliberare de hormoni (progestativ) ingroasa mucusul cervical.

Steriletul este „montat” de medicul specialist in primele 10 zile ale unui ciclu menstrual.

In general, steriletul este recomandabil femeilor care au avut o sarcina sau un avort, insa totul depinde de medicul dvs ginecolog si de organismul dvs. Sunt femei care chiar daca nu fac parte din cele doua categorii de mai sus, folosesc ca metoda contraceptiva steriletul.
Totusi, medicul nu recomanda steriletul femeilor care au sangerari genitale din alte cauze, femeilor insarcinate, femeilor care au avut fibrom uterin, femei care au avut infectii la nivelul trompelor uterine, femeilor care au suferit o sarcina extrauterina, si nici celor cu parteneri sexuali multipli (nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala).

In cazul optarii pentru contraceptia cu ajutorul steriletului, este foarte importanta o igiena genitala riguroasa si o supraveghere foarte atenta a pozitionarii lui in mucoasa uterina.

Avantajele folosirii steriletului

Steriletul este ales de femei ca metoda de contraceptie pentru ca el poate preveni sarcina o perioada foarte mare ( intre 3-5 ani, insa cele cu eliberare de cupru pot fi tinute in cavitatea uterina pana la 10 ani), pentru ca nu incomodeaza cu nimic actul sexual (in cazul in care acest lucru se intampla, inseamna ca el si-a modificat pozitia si trebuie consultat imediat un medic specialist), pentru ca, in cazul celor cu eliberare hormonala, ele nu afecteaza fertilitatea cum fac alte metode contraceptive precum pilulele, si pentru ca dispozitivul poate fi scos in orice moment femeia doreste fara a exista contraindicatii. Eficienta lui este de 97%, unii medici spunand ca este chiar de 100%, in functie de tipul de sterilet.
Medicii spun ca steriletul este una din metodele contraceptive care agreseaza cel mai putin organismul femeii.
Steriletul nu influenteaza cu absolut nimic metabolismul femeii si nici nu constituie un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste cancerul de col uterin(unele femei se intreaba daca din cauza dispozitiviului contraceptiv apare cancerul).
Femeile care au optat pentru sterilet spun ca montarea lui nu este deloc dureroasa(in orice caz, montarea se face sub anestezie locala sau generala, in functie de alegerea pacientei).

Dezavantajele folosirii steriletului

Folosirea steriletului nu protejeaza impotriva sarcinilor extrauterine, iar daca ciclul v-a intarziat, este recomandabil sa va faceti un test de sarcina, ori sa consultati un medic specialist, pentru ca sarcinile ectopice va pun in pericol sanatatea, si chiar viata.
Unele femei au observat ca dupa montarea steriletului, menstra li s-a prelungit, ca este mai abundenta, au avut sangerari chiar si intre menstre, iar unele au suferit de crampe moderate imediat dupa instalarea dispozitivului contraceptiv.
Unele femei pot avea intoleranta la sterilet din cauza materialelor din care el este facut.
Este recomandabila scoaterea steriletului, de catre MEDICUL SPECIALIST,  daca apar crampe abdominale foarte dureroase, daca aveti dureri dupa contactul sexual, daca aveti sangerari inexplicabile abundente, sau alte semne de infectie genitala.

 

Suse de informare pentru articol:

http://www.birth-control-comparison.info/iudinfo.htm
http://www.webmd.com/sex/birth-control/intrauterine-device-iud-for-birth-control
http://www.plannedparenthood.org/health-topics/birth-control/iud-4245.htm

 

Autor: E-fertilitate.ro | Data: 17-03-2018 06:40

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
sterile, metoda de contraceptie, dispozitiv intrauterin, fertilitate, infertilitate, dispozitiv contraceptiv

Comentarii | Comentariul tau

Produse recomandate


 • Detalii

 • Detalii

 • Detalii

 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!