Diabetul - una din cauzele infertilitatii masculine?

Dupa cum probabil stiti, diabetul este o boala cronica caracterizata de un nivel mare de glucoza in sange, acest lucru fiind posibil atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina ori organismul nu poate utiliza corespunzator aceasta secretie de insulina pentru a prelua zaharul din sange spre a il transforma in energie.

 

Tipul 1 de diabet apare de cele mai multe ori la varste fragede, in copilarie ori in adolescenta, si este caracterizat de o lipsa a insulinei, sau producerea ei in cantitati foarte mici, acestia necesitand injectiile cu insulina pentru a putea supravietui.

 

Tipul 2 de diabet este cel care afecteaza oamenii maturi, si este cel in care organismul nu poate folosi eficient insulina. In acest caz, pentru imbunatatirea starii de sanatate este necesar un regim alimentar riguros. In alte cazuri, alaturi de dieta, sunt necesare medicamentele orale, ori chiar insulina.

Care sunt simptomele diabetului?

 • Gura uscata
 • Urinare frecventa
 • Vedere incetosata
 • Foame mare
 • Sete cronica
 • Scadere in greutate

 

Acestea sunt doar simptome, iar pentru a stii sigur daca aveti sau nu, niste analize de sange vor fi cele mai relevante.

Diabetul este o boala periculoasa pentru ca ea afecteaza ochii, nervii, rinichii, etc., de aceea este foarte bine sa urmam un tratament adecvat si sa avem o dieta cat mai echilibrata. Nici sportul nu trebuie sa lipseasca din stilul de viata.

Am vazut ce inseamna, in mare, diabetul, insa ceea ce nu stiati, probabil, pana acum este ca diabetul poate avea un impact si asupra fertilitatii.

Iata ce spun oamenii de stiinta:

Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca modificarile ADN-ului in sperma diabeticilor sunt mai mari decat in a barbatilor ce nu sufera de aceasta boala. Ei au ajuns la concluzia ca diabetul poate fi una din cauzele infertilitatii masculine.

Cercetatorii, in a caror frunte s-a aflat doctorul Ishola Agbaje, cercetator al Grupului de Cercetare din Medicina Reproductiva in cadrul Universitatii Queen din Belfast, au comparat calitatea spermei unor barbati ce suferau de diabet, si a altora care nu aveau diabet, studiind ADN-ul nuclear si cel mitocondrial.

La acest test au participat 27  de barbati cu diabet cu varsta de aproximativ 34 de ani, si 29 de barbati care nu sufereau de diabet si a caror varsta era de aproximativ 33 de ani.

Iata ce au aratat rezultatele:

 • Volumul de sperma a fost mai mic in cazul barbatilor diabetici, in comparatie cu cei sanatosi
 • Concentratia de sperma insa, nu a prezentat diferente intre cele doua grupe
 • Productia de sperma, forma, structura si motilitatea au fost aceleasi in cazul celor doua categorii de barbati
 • ADN-ul nuclear era mai fragmentat in cazul barbatilor cu diabet in comparatie cu cei sanatosi (52% versus 32%)
 • In ADN-ul mitrocondial din sperma barbatilor cu diabet prezentau portiuni sterse mai multe decat in cazul barbatilor sanatosi
 • Aceste spatii lipsa variau de la 3 la 6, o medie fiind de 4, in cazul barbatilor diabetici, iar in cazul celor sanatosi, ele variau intre 1 si 4, iar media era de 3.

 

In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluziile urmatoare:

„Diabetul este asociat cu un numar mai mare de modificari la nivelul ADN-ului, lucru ce ar putea duce la incapacitatea de reproducere a barbatilor ce sufera de aceasta afectiune."

 

Stergerile si fragmentarile prezente in ADN rezulta o pierdere a materialului genetic, in cazul ADN-ului nuclear, cauzand infertilitate pentru ca sperma nu este capabila de a face transferul complet de coduri genetice odata cu fuziunea cu ovulul, deci nu poate crea un embrion adevarat.

ADN-ul mitocondrial se gaseste in mitocondrii - mici „generatoare de energie" dinauntrul celulelor.

La oamenii, si la multe alte organisme, celulele spermatice mitocondriale sunt distruse atunci cand ADN-ul nuclear fuzioneaza cu ADN-ul ovulului, si numai mitocondriile ovulului supravietuiesc in noul embrion.

Un numar de studii au relevat faptul ca nivelurile mari de stergeri din ADN-ul mitocondrial prezent in sperma sunt strans legate de infertilitatea masculina.

Doctorul Agnaje spunea:

„Din cate stim noi, acesta este primul raport de calitate al ADN-ului in nucleele si mitocondriile prezente in sperma diabeticilor. Studiul nostru a relevat argumente importante a defragmentarii nucleare si mitocondriale ale ADN-ului in sperma barbatilor ce sufera de diabet."

El a adaugat ca „aceste descoperiri sunt ingrijoratoare, caci ele ofera o alta perspectiva asupra infertilitatii".

 

Cele doua tipuri de diabet, 1 si 2, sunt din ce in ce mai dese in lume, numite si  boli moderne cauzate de stilul de viata, dieta si obezitate. Tipul 1 de diabet este intalnit la persoanele tinere, procentul fiind de 3% in Europa.

Motivul pentru care tipul 1 de diabet apare nu este cunoscut de catre medici, unii insa speculeaza ca ar putea si vorba despre factori genetici ori despre virusi.

Doctorul Agbaje a mai spus ca:

Daca diabetul de tip continua sa apara, acest lucru va inseamna o crestere de aproximativ 50% a numarul diabeticilor in urmatorii 10 ani. Drept urmare, diabetul va incepe sa afecteze din ce in ce mai mult populatia, iar barbatii se vor confrunta cu aceasta problema in perioada lor cea mai fertila".

 

„Infertilitatea este deja o problema de sanatate majora, 1 din 6 cupluri recurgand la ajutor specializat pentru a putea concepe".

 

Cercetatorii au precizat ca in ultimii 50 de ani calitatea spermei este din ce in ce mai scazuta, iar cantitatea mica de sperma este considerata ca fiind una din cauzele infertilitatiii la aproximativ 40-50% din cuplurile infertile.

 

Surse de informare pentru articole:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/69779.php

http://yourtotalhealth.ivillage.com/diabetes-amp-male-fertility.html

http://www.channel4.com/news/articles/society/health/diabetes%20may%20affect%20mens%20fertility/494617


Autor: E-fertilitate.ro | Data: 19-04-2018 12:25

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
Diabet , infertilitatii masculine. infertilitate, fertilitate, masculina, test de fertilitate

Comentarii | Comentariul tau

Produse recomandate


 • Detalii

 • Detalii

 • Detalii

 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!