Infertilitatea la barbati: anomaliile spermei

Infertilitate la barbatiIn mai mult de 90% din cazurile semnalate in infertilitatea masculina cauzele sunt cantitatea sau calitatea spermei, ori amandoua. In 30-40% dintre cazurile de anomalii ale spermei, cauzele raman inca necunoscute. Bolile cronice, proasta alimentatie, defectele genetice si chiar mediul inconjurator au devenit factorii de risc ai problemelor de infertilitate. Partiala blocare a spermei in lungul sau drum pana la destinatia finala ii poate reduce cantitatea. Unele studii arata ca blocarea spermei constituie in proportie de pana la 60% motivul cantitatii mici de sperma. Blocarea spermei are la randul ei multi factori.

Ce inseamna anomaliile spermei?

Anomaliile spermei sunt catalogate dupa calitatea, cantitatea spermei si dupa forma spermatozoizilor.

Cantitate mica de sperma: Oligospermie

In trecut, o cantitate de sperma mai mica de 40milioane/mL era considerata cauza infertilitatii. Acum, daca femeia este tanara si fertila, chiar si o cantitate de sperma mai mica de 10milioane/mL poate duce la sarcina, chiar si fara tratament. In clinicile de fertilizare, barbatii cu o cantitate mica de sperma inregistreaza un raport de fertilizare de 30% in comparatie cu cei cu cantitate obisnuita de sperma care inregistreaza un raport de la 60% pana la 80%. Cantitatea de sperma difera in timp iar cantitatile mici pe perioade mici de timp sunt obisnuite. Totusi, un test din care rezulta o cantitate mica de sperma nu poate fi considerat un rezultat reprezentativ.

Motilitatea scazuta a spermei: Astenospermie

Motilitatea spermei inseamna abilitatea de miscare a spematozoizilor. Daca miscarea este lenta, si nu in linie dreapta, ori ambele probleme, sperma va avea dificultati in a patrunde in mucusul cervixului sau in penetrarea invelisului unui ovul. Daca 60% (ori mai mult) din sperma are o motilitate normala, atunci calitatea spermei este aproape obisnuita. Daca mai putin de 40%, ori chiar mai putin, din cantitatea de sperma are o motilitate obisnuita, atunci calitatea spermei prezinta anomalii. Daca miscarea spermatozoizilor este lenesa ea poate fi asa din cauza unor anomalii genetice, iar capacitatea lor de a fecunda un ovul este mica. Intr-un studiu din anul 2001 s-a descoperit o proteina in coada spermatozoizilor numita „CatSper”, ce se presupune a avea un rol foarte important in mobilitatea spermatozoizilor si in capacitatea lor de a penetra invelisul unui ovul.

Morfologia anormala a spermei: Astenospermie

Morfologia se refera la forma si structura unui obiect. Morfologia este considerata mai importanta decat motilitatea ori cantitatea in ceea ce priveste fertilitatea. Forma anormala a spermatozoizilor face imposibila fecundarea unui ovul. Aproape 60% din cantitatea de sperma ar trebui sa aiba marime normala pentru ca fecundarea sa se produca.

Structura perfecta a unui spermatozoid inseamna capul oval si coada lunga. Forma unui spermatozoid ce prezinta anomalii include o serie de variatii:

Un cap mare si rotund ( in cazurile studiate, daca 14% ori mai mult din spermatozoizi prezinta aceasta anomalie, sansele de fecundare sunt de 20%. Aceste anomalii indica probleme de ordin genetic).
•    Un cap foarte mic
•    Un cap de forma conica
•    Un cap de forma inconvoiata
•    Doua capate
•    Coada cu noduri si incolacita

Fragmentarea genetica

Sperma contine jumatate din materialul genetic necesar pentru conceperea unei fiinte umane(ovulul contine cealalta jumatate). Genele se afla in cromozomi, si sunt alcatuite de lanturi moleculare numite ADN, acestea fiind cele responsabile cu informatia ce poate defini un om. Sperma fragila din punct de vedere genetic constituie un factor foarte important al infertilitatii masculine. Aceasta sperma are ADN-ul fragmentat, lucru ce ii face mai putin capabili de a fecunda un ovul.

Iata care sunt principalele  cauze ale infertilitatii a partii masculine dintr-un cuplu. Acest articol are caracter informativ, iar pentru descoperirea problemei dvs va recomandam consultarea unui medic specialist si realizarea unui set de analize ce va pot diagnostica problema.


Autor: E-fertilitate.ro | Data: 17-03-2018 06:40

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
Infertilitatea la barbati, anomaliile spermei,Oligospermie, Astenospermie,Astenospermie

Comentarii | Comentariul tau


 • badeanu anisoara (28 May 2009, ora 13:21)

  sotul meu are 35ani a facut o spermograma si au iesit 800.000 spermatozoizipoate sa fie asta cauza ca nu reusim sa avem un bebe
Produse recomandate


 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

 • Detalii

 • Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!