Orhita(inflamatia testiculului) – una din cauzele infertilitatii masculine

Orhita(inflamatia testiculului) – una din cauzele infertilitatii masculine

Cu totii stim, probabil, ca atunci cand un barbat adult ori chiar adolescent sufera de oreion, exista sanse ca aceasta afectiune sa aiba urmari precum sterilitatea. Oreionul provoaca o inflamare a testiculelor, orhita, sterilitatea fiind o complicatie rara a acesteia. Insa nu numai oreionul poate fi cauza orhitei. Orhita, de fapt, este o inflamatie la nivelul unuia sau ambelor testicule, cauzata de o infectie. De cele mai multe ori, aceasta inflamatie este deja existenta in organism, insa cu ajutorul sangelui infectia se propaga la nivelul testiculelor.
Orhita poate fi, de asemenea, rezultatul unei infectii situate la nivelul epididimului, formatiunea anatomica responsabila cu transportul lichidului spermatic in exteriorul testiculelor. Acest tip de infectie mai este numit si orhi-epididimita.

Care sunt bacteriile sau virusii ce provoaca orhita?

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt, de cele mai multe ori, responsabile cu declansarea orhitei. Bacteriile bolilor cu transmitere sexuala pot fi: Treponema pallidum (agentul etiologic al sifilisului), Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrheae. Cei mai expusi riscului sunt barbatii cu varste intre1 9-35 de ani, activi sexuali, ori cei care au multipli parteneri sexuali.

Cele mai frecvente bacterii responsabile cu declansarea orhitei sunt Staphylococcus, Streptococcus si Escherichia colli.

Orhita poate aparea ca si consecinta a infectiei canaliculelor aflate in zona posterioara a testiculelor(cunoscuta si sub numele de epididimita).

Un alt virus este, cum atentionam si in introducere, virusul urlian, agentul patologic al parotidei epidemice, adica oreionul. Orhita apare la circa o treime din pacientii bolnavi de oreion, acestia fiind adolescentii sau barbatii adulti, si foarte rar baietilor sub varsta de 10 ani. Consecinta orhitei este aparitia atrofiei testiculare ( principala cauza a infertilitatii). La aproximativ 4-6 zile de la debutul oreionului apare si orhita.
Una din metodele de evitare a infectarii cu orhita este vaccinarea impotriva parotitei epidemice.

Barbatii afectati de orhita mai sunt cei care sufera de infectii ale tractului urinar, ori a celor care au sonda urinara.

De asemenea, orhita poate avea ca si cauze febra tifoida, scarlatina, gripa si malaria, la fel si sifilisul.

Orhita poate fi provocata nu numai de bacterii si virusuri, ci si de lovituri, accidente, traumatisme, presiuni asupra zonei perineului.

Simptomele orhitei pot fi:
•    greata,
•    varsaturi,
•    durere la urinare,
•    febra,
•    durere la defecatie,
•    durere in zona inghinala,
•    durere in timpul actului sexual,
•    durere la nivelul unuia sau ambelor testicule,
•    durere ce iradiaza in zona canalului inghinal,
•    umflarea testiculelor,
•    inrosirea lor,
•    aparitia sangelui in lichidul spermatic
•    roseata, edem, inflamarea regiunii scrotale sau a testiculelor.

In cazul in care orhita este cauzata de bacterii, tratamentul cu antibiotic stabilit de un medic specialist va trebui urmat. Simptomele se pot agrava, nu intarziati in a consulta un medic.

Ce analize se vor face pentru depistarea orhitei?

Tuseu rectal – recomandabil in cazul unei infectii la nivelul prostatei.

Analiza secretiei uretrale – pe un tampon steril de bumbac se va recolta proba de analiza pentru identificarea bacteriei responsabila pentru infectie.

Ultrasonografia testiculului/testiculelor – aceasta analiza este foarte importanta pentru ca ea poate stabili un diagnostic sigur, si poate stabili daca pacientul se confrunta cu orhita sau cu torsiune testiculara (o alta afectiune ce prezinta simptome asemanatoare si care este dureroasa).

Analize de sange – pentru depistarea unor eventuale boli cu transmitere sexuala responsabile de inflamatia testiculelor.

Tratamentul

Tratamentul este prescris numai de catre medicul specialist, si vi se vor recomanda, cel mai probabil, aplicatii locale cu gheata (nu direct pe piele pentru ca exista sansele provocarii unor degeraturi). Acest tratament, repetat zilnic timp de 10-15 minute de mai multe ori pe zi, va diminua durerea si umflatura.

Terapia cu antibiotice este cea mai probabila in tratarea tuturor cazurilor de orhita si de orhiepididimita, iar in cazul pacientilor activi sexual, este foarte importanta tratarea partenerilor sexuali. Este recomandabila folosirea prezervativului, daca nu a abtinentei pana la finalizarea tratamentului.

Este foarte important sa retineti ca o astfel de inflamatie la nivelul testiculelor poate evolua, la jumatate din pacienti, la atrofiere testiculara, iar cu cat tratamentul este amanat, cu atat sansele unor sechele testiculare sunt si mai mari. Netratata, orhita poate fi cauza infertilitatii masculine, ea cauzand pierderea functiilor testiculelor, afectarea lor severa, si in cele mai grave cazuri, decesul pacientului.

 

Surse de informare pentru articol:

http://www.webmd.com/sexual-conditions/inflammation-testicle-orchitis
http://emedicine.medscape.com/article/777456-overview
http://www.pennhealth.com/ency/article/001280.htm

Autor: E-fertilitate.ro | Data: 17-03-2018 06:40

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
orhita, testicol, inflamtie, infertilitate, fertilitate

Comentarii | Comentariul tau

Produse recomandate


 • Detalii

 • Detalii

 • Detalii

 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!