Fertilizarea in vitro: informatii generale

Infertilitatea  inseamna inabilitatea unui cuplu de a concepe copii. Infertilitatea afecteaza aproximativ 6,1 milioane de oameni din Statele Unite, cam 10% din barbatii si femeile tinere. Metode noi si avansate au venit in ajutorul acestor cupluri pentru a reusi avea un copil, prin fertilizarea in vitro, prin injectii intraciplasmatice cu sperma, si alte proceduri similare.

Fertilizarea in vitro a fost folosita cu succes prin oara in 1981. Mai mult de 250 000 de copii au fost nascuti datorita acestei metode de fertilizare. Infertilizarea in vitro ofera sansa cuplurilor infertile de a avea copii ce poarta materialul lor genetic.

Fertilizarea in vitro este procesul de reproducere asistat prin care se ia un ovul si este artificial inseminat cu un spermatozoid, in laborator. Ovulul fecundat este apoi implantat in uterul femeii ce urmeaza sa se dezvolte natural. De cele mai multe ori, in uter sunt introdusi 2-4 embrioni in acelasi timp, acest lucru numindu-se un ciclu.

Copii conceputi astfel mai poarta numele de „copii in eprubeta”, iar primul copil de acest gen este Louise Brown, nascuta in Anglia, avand in prezent aproximativ 30 de ani.

S-a constat ca mai putin din 5% din cuplurile infertile recurg la aceasta metoda. Acest tratament este ales de cele mai multe ori de femeile care au trompele uterine serios afectate, blocate, ori nu le mai au deloc. De asemenea, la aceasta metoda recurg si barbatii care au probleme de tip endometrita (cantitatea mica de sperma).

Studiile au aratat ca fertilizarea in vitro este o metoda foarte sigura de fertilizare. S-a facut un studiu pe 1000 de copii conceputi prin aceasta metoda in 5 tari europene, si au fost monitorizati pe o perioada de 5 ani, si s-a constatat ca ei sunt la fel de sanatosi ca si copiii conceputi pe cale naturala. Totusi, au existat si studii in care s-au semnalat si copii conceputi prin metoda vitro ce sufera de malformatii genetice.Care este procedura de fertilizare in vitro?

In aceasta procedura, ovulele sunt extrase chirurgical din ovar ajutorul unei aparaturi cu  ultrasunete si apoi puse intr-un recipient alaturi de spermatozoizi. Totul are loc intr-un laborator sub maxima supraveghere. Dupa 40 de ore, ovulele sunt examinate pentru a vedea daca au fost fecundate. Aceste ovule fertilizate, acum embrioni, sunt introduse in uterul femeii, inlocuind astfel procesul de migrare a ovulului fertilizat prin trompele uterine, cum se intampla in mod natural.

Fertilizarea in vitro este cunoscuta la nivel mondial ca cea mai buna metoda de tratare a infertilitatii in cuplu.

Iata cum se desfasoara procedura:

Fertilizarea in vitro: informatii generaleTerapia prin FIV prespune doua etape: prima este de inhibare hormonala (in urma unei ecografii, are rolul de prevenire a unei ovulatii precoce, dureaza aproximativ 2 saptamani ) si a doua de stimulare ovariana ( presupune o saptamana de tratament cu injectii, apoi o monitorizare a ciclului, controale hormonale si ecografii).

Odata obtinute valori optime in ceea ce priveste marimea si numarul foliculilor, inclusiv valorile hormonale din sange, incepe administrarea unui hormon (HCG) prin injectare,  hormon responsabil de ruperea foliculilor si eliberarea ovulelor.

Urmeaza apoi o punctie foliculara(ce nu dureaza mai mult de 15-30 minute). Ea are loc la aproximativ 3 ore dupa administrarea hormonlui HCG, si se realizeaza sub control ecografic si anestezie prin vagin.

Ovulele se introduc intr-un mediu special de cultura, dupa care, spermatozoizii din proba de sperma a barbatului sunt pusi in contact direct cu celulele germinative feminine.

 Dupa 18 ore se controleaza fecundarea, urmand ca dupa alte 48, respectiv 72 de ore de la punctia foliculara, embrionii rezultati in urma fecundarii sa fie introdusi in uter (embriotransfer).

Dupa embriotransfer, este necesar un tratament special pentru a sustine dezvoltarea embrionului, iar la circa 2 saptamani se efectueaza testul de sarcina.
 mucoasa uterina si au inceput sa se dezvolte), atunci si testul de sarcina va fi pozitiv.

Rata succesului

Rata succesului in inseminarile artificiale sunt similare celor de inseminare naturala adica de 37% in cazul femeilor mai tinere de 35 de ani, si de 28% in cazul celor intre 36-39 ani. Rata succesului atinge procentul de 13% in cazul femeilor cu varste peste 40 de ani, iar in cazul celor de peste 44 de ani sansele sunt foarte reduse.

Rata avorturilor spontane in cazul inseminarilor artificiale este aceeasi ca in cazul sarcinilor naturale. Sarcinile extrauterine sunt inregistrate in 3-5% dintre sarcini.

Care sunt factorii de risc asociati cu fertilizarea in vitro?

Ca orice procedura medicala, fertilizarea in vitro are riscurile ei. Riscurile variaza in functie de fiecare pas la procedurii.

Stimularea hormonala a ovarelor poate avea ca urmare suprastimularea, adica ele se umfla si dor. Sindromul ovarelor suprastimulate este totusi o boala rara, si implica stari precum greata, voma, lipsa de pofta de mancare. Iata si alte simptoame:

 • Durere abdominala severa
 • Greata si voma severa
 • Frecventa urinara crescuta
 • Urina inchisa la culoare
 • Luare in greutate a cateva kilograme in doar cateva zile


Extragerea ovulelor prezinta riscuri in ceea ce priveste anestezia. Pot exista sangerari, infectii, ori chiar lezarea intestinelor, vaselor sangvine sau a vezicii urinare. Rata acestei probleme este de mai putin de o persoana la o mie de persoane.

Sansa unei sarcini multiple exista la fiecare inseminare artificiala, la fel si riscul unei nasteri premature.

Alte riscuri pe care aceasta procedura le prezinta sunt de ordin fizic, economic, si emotional(mai ales atunci cand nu s-a inregistrat succesul interventiei).


Ovule si spermatozoizi de la donatori


In programele fertilizarii in vitro se pot folosi si ovule ori spermatozoizi ce nu apartin unuia din partenerii unui cuplu infertil, daca acesta nu poate reproduce.

Donarea ovulelor: uneori, ovulele sunt folosite in cazul femeilor care au ovare nefunctionale ori care au boli cu transmitere genetica. Donatorul poate ramane anonim ori nu. Ideal este ca donatorul sa aiba o varsta cuprinsa intre 21-30 de ani. Ovulele donatoarei sunt extrase prin aceeasi procedura prezentata mai sus. Viitoarea mama va lua hormoni recomandati de doctori (estrogen) pentru a se pregati de schimbarea ce o va suporta organismul ei.

Donatorii de sperma: acesti donatori pot ajuta cuplurile ai caror barbati au probleme morfologice in ceea ce priveste sperma, ori cantitati mici de sperma. Sperma de obicei este luata de la un donator anonim dintr-o banca de sperma, ori chiar partenerul poate fi donatorul prin conservarea spermatozoizilor lui prin criogenare inainte de tratamente de genul chimioterapiei ori a interventilor chirurgicale precum vasectomia.

CLINICI SI CABINETE MEDICALE SPECIALIZATE

CENTRUL DE FERTILIZARE IN VITRO - Polisano Clinic

Medsana clinica IVF

Centrul Medical MED NEW LIFE

vezi toate clinicile si cabinetele medicale

 

Surse articol:

In Vitro Fertilization: IVF 

In Vitro Fertilization 

What is involved in IVF treatment 


Autor: E-fertilitate.ro | Data: 17-03-2018 06:41

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
Fertilizarea in vitro,informatii generale,Infertilitatea

Comentarii | Comentariul tau


 • E-Fertilitate (08 Mar 2009, ora 20:28)

  Va multumim pentru comentariu. Principalele surse pentru redactarea acestui articol sunt trecute la finalul articolului. Pentru orice eventualitate le repetam; 1.Sursele de informare pentru acest articol au fost: In Vitro Fertilization: IVF - http://www.americanpregnancy.org/infertility/ivf.html 2.In Vitro Fertilization - http://www.emedicinehealth.com/in_vitro_fertilization/article_em.htm 3.What is involved in IVF treatment - http://www.ivf-infertility.com/ivf/standard/procedure/index.php

 • stanescu elena (04 Mar 2009, ora 10:54)

  Verificati informatiile cu persoane competente.Materialul contine foarte multe erori de ordin medical.Multe persoane se informeaza pe aceasta cale si nu faceti decat sa ingreunati munca cadrelor medicale.
Produse recomandate


 • Detalii

 • Detalii

 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!