Fertilizarea in vitro - Tratamente si Tehnici

Procreatia medicala asistata presupune investigatii intocmirea unui dosar, discutarea si programarea tratamentului, precum si o serie de etape in desfasurarea acestuia. Este bine sa cunoasteti dinainte perioada de timp pe care trebuie sa o alocati, pentru a face aranjamente necesare la domiciliu si serviciu si pentru a va putea programa corect tratamentul, in perioada in care puteti fi disponibil in toate etapele. Desi tratamentul este ambulator, poate fi necesara prezenta dumneavoastra in clinica relativ frecvent, pentru monitorizare sau diferite proceduri. De aceea, va oferim un plan de principiu. In functie de raspunsul individual la tratament sau de alte considerente, acest plan poate fi adaptat si este posibila chiar intreruperea tratamentului in oricare din etapele sale.

Planul de tratament FIV

I. Ciclul anterior tratamentului programat

Sunati la numarul de telefon 0232/216260 , 0728450098 sau comunicati on-line pe site-ul  Clinicii www.ominiclinic.ro , anuntati ziua in care a inceput menstruatia si faceti o programare pentru consultatia preliminara, nu mai tarziu de 14 zile de la debutul menstruatiei.
(Protejati-va în cursul acestui ciclu de o eventuala sarcina, folosind metode contraceptive de bariera.)

II. Consultatia preliminara consta in:

    *      Completarea investigatiilor
    *      Prescrierea medicatiei
    *      Completarea unui document de acceptare a tratamentului si obligatii financiare

La aceasta consultatie este necesara prezenta ambilor parteneri.

III. Stimularea ovariana

La data stabilita de medic, veti incepe un tratament injectabil in una din urmatoarele variante, dupa cum va este recomandat:

   1.   Protocolul lung
         1. O doza unica, injectabila dintr-un preperat analog GnRH de obicei in ziua a 21 a ciclului anterior procedurii FIV. Analiza sangelui sau/si ecografia dupa 14 zile arata daca se poate trece la etapa 2.
         2. Administrarea zilnica, injectabil, a unui preparat de stimulare ovariana cca. 9-15 zile, in functie de raspunsul la tratament.
         3. Urmarirea ecografica a raspunsului la tratament in aceasta perioada ; pot fi necesare 2-3 examinari ecografice, prima avand loc, de obicei, dupa 7-9 zile de tratament.
         4.Declansarea ovulatiei in ziua stabilita de medic, cu un preparat hCG, injectat de obicei la ora 22.00.

   2. Protocolul scurt
         1. Administrarea zilnica, injectabil, a unui preparat analog GnRH, incepand cu prima zi a menstruatiei de dupa consultatie. Poate fi necesara o ecografie initiala, la debutul ciclului.
         2. Adaugarea unui preparat de stimulare ovariana, administrat zilnic, injectabil, cca 7-14 zile, in functie de raspunsul la tratament.
         3.  Urmarirea ecografica a raspunsului la tratament in aceasta perioada ; pot fi necesare 2-3 examinari ecografice, prima avand loc, de obicei, dupa 7-9 zile de tratament.
         4.  Declansarea ovulatiei in ziua stabilita de medic, cu un preparat hCG, injectat de obicei la ora 22.00.

   3. Protocolul scurt cu antagonisti Gn RH

      Stimularea ovariana incepe in primele zile ale menstrei; dupa 5-7 zile se adauga un preparat care inhiba ovulatia prematura.

      Hiperstimularea medie reprezinta o complicatie foarte rara, se poate manifesta prin:
          * Crestere de volum a abdomenului
          * Dureri abdominale
          * Cresteri in dimensiune a ovarelor
          * Greturi, Diaree
          *  Dificultati la respiratie
          *  Astenie marcata


IV. Monitorizarea stimularii ovariene

Se face, in principal, cu ajutorul ecografiei vaginale; pot fi necesare si dozari hormonale.

Ecografia vaginala este un procedeu neiradiant de vizualizare a organelor genitale interne. Se face in pozitia ginecologica a pacientei, prin introducerea unui transductor in vagin. Disconfortul nu este mai mare decat in cazul unui examen genital obisnuit. Pe ecran se evalueaza marimea si dezvoltarea mucoasei uterine, numarul si marimea foliculilor ovarieni obtinuti prin stimulare. Foliculii sunt formatiuni lichidiene mai mult sau mai putin sferice care contin ovocitele. De regula, fiecare folicul contine un ovocit, dar exista si exceptii. Ovocitele nu se port vizualiza ecografic

V. Recoltarea ovocitelor

Dupa cca 35-36 de ore de la administrarea hCG se recolteaza ovocitele si sperma . Recoltarea ovocitelor se face prin punctie vaginala ghidata ecografic, cu sau fara anestezie. Aceasta interventie necesita spitalizare in cursul diminetii.

Este procedeul prin care lichidul folicular ce contine ovocitele este aspirat din foliculii ovarieni. Se poate face sub anestezie generala sau locala, motiv pentru care e necesar sa discutati din timp acest aspect (avantajele si riscurile fiecarui tip de anestezie, eventuale probleme de anestezie pe care stiti ca le aveti, etc). Nu se folosesc anestezice toxice pentru viitorul produs de conceptie.

Dupa dezinfectarea vaginului, se vizualizeaza foliculii, similar unei examinari ecografice obisnuite. Pe langa transductorul ecografic se introduce, in conditii sterile, un ac atasat la aparatul de aspiratie. Se punctioneaza ovarele si se aspira foliculii in epubete sterile, preincalzite la temperatura corpului uman. In aceleasi conditii, se transfera imediat eprubetele embriologului.

Este interzisa activitatea sexuala cu 3 zile inainte de punctia de aspirare de ovocite. Punctia de recoltare a ovocitelor se face sub control ecografic, in sala de punctie de langa laboratorul de fertilizare in vitro, cu anestezie generala sau analgezie, motiv pentru care pacienta nu trebuie sa manance cu 5-6 ore inainte de ora programata. Dupa punctia de aspiratie ovocitara, pacienta ramane in clinica sub observatie cateva ore.

Nu este permis sa conduceti autovehicule imediat dupa procedeu.

VI. Recoltarea spermei

Se poate face in clinica sau la domiciliu, in recipient special, in aceeasi dimineata cu recoltarea ovocitelor. Modalitatea si locul de recoltare trebuie discutate inainte de aceasta zi.

VII. Procedura de laborator

Etapa procedurilor de laborator prin care se formeaza embrionii dureaza, de obicei, 2-3 zile. Primele rezultate se constata dupa 24 de ore.

Imediat dupa punctionarea ovarelor, lichidul folicular este trimis embriogului care cauta, numara si evalueaza calitatea ovocitelor la microscop. Sperma este preparata si pusa in contact cu ovocitele, in incubator. Dupa 24 de ore se verifica faca a avut loc fecundatia. Numarul si calitatea embrionilor formati se pot evalua dupa cel putin inca o zi , cand celulele incep sa se divida. Veti fi informati telefonic asupra acestei evolutii, pentru a programa ziua embriotransferului.

Exista situatii cand sperma este de calitate foarte proasta sau cand, din motive nu intotdeauna cunoscute, fecundatia nu are loc. In asemenea cazuri, se apeleaza la o varianta a fertilizarii in vitro numita ICSI (se ajuta fecundarea prin introducerea spermatozoidului direct in interiorul ovocitului).

VIII. Embriotransferul

Transferul embrionilor in uter este o procedura relativ simpla, nedureroasa, ce are loc, de obicei, dupa 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor, ambulator sau cu o internare de cateva ore.

Dupa 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor se face transferul de embrioni. Tehnica este nedureroasa si consta in introducerea unui cateter fin ce contine embrionii in mediu de cultura prin colul uterin. Evacuarea completa a cateterului este imediat verificata de embriolog.

Se poate elimina putin lichid sangvinolent sau aer dupa embriotransfer. Acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze; nu semnifica automat eliminarea embrionilor.

Decizia referitoare la numarul embrionilor transferati apartine cuplului. Un numar mare de embrioni creste sansa de implantare, dar si riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleti, etc). De obicei, se transfera 2-4 embrioni, iar surplusul, la cerere, poate fi criconservat pentru mai multi ani. Un transfer ulterior de embrioni conservati nu mai necesita toate etapele anterioare, ci numai o pregatire simpla a uterului pentru implantare. Prezenta partenerului, desi recomandabila, nu este obligatorie la embriotransfer.

Embriotransferul cu embrioni care au fost congelati se face in cadrul unui ciclu natural (monitorizand ovulatia) sau artificial (cu preparate estro-progestative). Desi se congeleaza numai embrionii de buna calitate, rata de supravietuire a lor la congelare este de aproximativ 50%.

IX. Tratamentul de sustinere hormonala

Dupa transferul de embrioni, veti incepe un tratament zilnic estro-progestativ, care poate fi injectabil, oral, local sau combinat.

X. Dozarea ßHCG

Analiza sangelui pentru depistarea sarcinii se face dupa 14 zile de la embriotransfer.

   1. In cazul existentei sarcinii, ea va fi confirmata si evaluata ecografic dupa 2 saptamani. Veti continua tratamentul hormonal inca 6-8 saptamani.
   2.

      B. In absenta sarcinii, se intrerupe tratamentul si este bine sa va programati telefonic pentru o dscutie cu echipa FIV pentru a analiza rezultatele si posibilitatile pe care le aveti in continuare.
Daca aveti embrioni conservati, puteti face o programare pentru urmatorul embiotransfer.
Perioada dintre embriotransfer si testul de sarcina nu impune restrictii severe. Este indicat sa va reluati activitatea obisnuita, care va indeparteaza de stresul asteptarii rezultatului.

Medicatia

Medicatia se administreaza in Centrul nostru , si se plateste separat de costul Fertilizarii in vitro (FIV) . Pacientii vor achita exclusiv PROCEDURILE de stimulare NU si medicamentele.

A. Stimularea ovariana controlata

Scopul stimularii ovariene controlate este de a determina ovarele sa produca mai mult decat un ovocit, cum se intampla in ciclurile naturale. Preparatele folosite in acest scop sunt de trei tipuri:

    *

      1.1. Analogi GnRH (Dipherelin etc)

      Sunt analogi ai hormonului eliberator de gonadotrofine. Imbunatatesc recrutarea foliculilor ovarieni ce se vor dezvolta sub stimulare si previn ovulatia prematura. In esenta, folosirea acestor preparate are ca scop un mai bun control asupra stimularii ovariene.

      Efectele adverse sunt pe termen scurt. Pot aparea, tranzitoriu, bufeuri; acestea dispar cand incepe stimularea propriu zisa. Ocazional, s-au mai semnalat dureri de cap. Exista doua variante principale de tratament:
         1.Protocolul lung, in care se administreaza o doza unica intramuscular sau doze zilnice subcutan din ziua 21-23 a ciclului precedent stimularii. Dupa 14 zile se dozeaza estradiolul din sange, in functie de care se incepe stimularea propriu-zisa.
         2. Protocolul scurt, in care administreaza zilnic subcutanat, la aceeasi ora, cate o injectie, incepand cu prima zi a menstruatiei, pana la declansarea ovuluatiei.

      1.2. Antagonisti GnRH (Orgalutran,Cetrotide)

      Sunt mai recent introdusi pe piata, in scopul reducerii duratei tratamentului si efectelor adverse. Se folosesc in acelasi scop.
    *

      2. Medicatia de stimulare ovariana propriu-zisa (Puregon, Gonal-F etc)

      Sunt preparate care contin combinatii de FSH (hormon de stimulare foliculara) si LH (hormon luteinizant) sau numai FSH si care, administrate zilnic, determina recrutarea si dezvoltarea foliculilor ovarieni (formatiuni lichidiene din ovare ce contin ovocite).

      Efectele adverse ce pot aparea la folosirea unor doze mari de hormoni sunt: dureri de cap, indispozitie, disconfort abdominal, lipsa apetitului, oboseala, disconfort la locul injectiei. De obicei, dispar dupa recoltarea ovocitelor.

      Riscul principal al tratamentului hormonal este hiperstimularea ovariana. Aceasta poate fi, in principiu, prevenita prin stabilirea dozelor si protocolului adecvate fiecarui caz. Daca totusi raspunsul la tratament este exagerat, se poate evita hiperstimularea prin diferite metode, mergand de la reducerea dozelor pana la intreruperea completa a tratamentului.

      3. Gonadotrofina chorionica umana, hCG (Pregnyl)

      Este un preparat hormonal similar LH, care in mod natural induce ovulatia.

      Se administreaza atunci cand foliculii ovarieni au atins anumite dimensiuni, pentru a determina maturarea ovocitelor si modificarile foliculare premergatoare ovulatiei. Dupa minim 36 de ore de la administrarea sa, are loc ovulatia. Recoltarea ovocitelor trebuie sa se faca inainte, astfel foliculii vor fi goliti. HCG este util si ulterior in mentinerea sarcinii si va fi secretat de catre o placenta, odata cu formarea acesteia.

B. Transferul de sustinere hormonala

In primele 8-10 saptamani de gestatie, se recomanda un tratament estro-progestativ pentru a favoriza implantarea si mentine ulterior sarcina. Medicatia utilizata este de doua tipuri:

   1.  Progesteron (Ultrogestan), administrat vaginal sau oral;
   2.  Estrogeni (Estofem, Progynova) utilizati in special in ciclurile artificiale in programele de donare de ovule sau criconservare de embrioni.


Barem minim de investigatii pentru FIV

Analizele se pot efectua cu programare in laboratorul de analize medicale al Centrului

   1. pentru sotie:
         1. Dozari Hormonale:

            Ziua 3-5:
               1. FSH
               2. LH
               3. PRL
               4. ESTRADIOL

            Ziua 21-24:
               1. PROGESTERON
         2. Analiza uzuala a sangelui:
               1.HEMOLEUCOGRAMA
               2.GLICEMIA, CALCEMIA
               3.UREEA, CREATININA
               4.COAGULOGRAMA
               5.TGO, TGP, GRUP+Rh
         3.Investigatii serologice pentru:

               1. HEPATITA B - HBs
               2. HEPATITA C - HCV
               3. UREEA, CREATININA
               4. HIV
               5. VDRL
         4.Zoonoze:
               1. TOXOPLASMA IgG, IgM
               2. CITOMEGALOVIRUS IgG, IgM
               3. RUBEOLLA IgG, IgM
               4. LISTERIA IgG, IgM
         5. Culturi col Chlamydia; Mycoplasma; Ureaplasma; Secretie Vaginala
         6. Frotiu cervical Papanicolau
         7. Histeroscopie, Histerosalpingografie,Celioscopie diagnostica sau interventionala (in caz de Hidrosalpinx)
 
  2. pentru sot:
         1.Spermograma
         2.Investigatii serologice: HIV, VDRL, HBS, HCV, Grup+Rh
         3.Dozari Hormonale: FSH, LH, TESTOSTERON, PROLACTINA
         4.Cariotip Genetic – ambii parteneri

 

Detalii contact: Cabinet Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu


Autor: Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu | Data: 17-03-2018 06:41

Vezi toate articolele
Cuvinte cheie:
Fertilizarea in vitro - Tratamente si Tehnici, Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu

Comentarii | Comentariul tau

Produse recomandate


 • Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  Test de fertilitate - STOC EPUIZAT

  - STOC EPUIZAT- Acest produs este indisponibil! Este cea mai buna alegere pentru femeia moderna -... Detalii

 • Detalii

 • Detalii

 • Detalii

ILIFT - totul pentru frumusetea ta!

PROTECTIA CONSUMATORILOR - ANPC - http://www.anpc.gov.ro

Reteaua de magazine online Reteaua de magazine online loveRnet

E-fertilitate.ro - Vrei sa stii cand este momentul optim pentru a concepe un copil?Vrei sa stii cand trebuie sa ai grija caci exista riscul unei sarcini nedorite? Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul? Vrei sa afli daca esti insarcinata?Nu stii ce produsele pentru fertilitate sa folosesti ... ACCESEAZA www.e-fertilitate.ro si AI RASPUNSURILE GATA !!!!